Doelgroep
Deze training is bedoeld voor medewerkers in een productie-omgeving die:
- meer willen weten over microbiologie;
- een stijgende lijn in hun monitoringsresultaten waarnemen.
De training is met name geschikt voor apothekers, QA-medewerkers, coördinatoren, teamleiders en senior assistenten.
Basiskennis van GMP of minimaal 2 jaar werkervaring is vereist voor deze training.
Opzet
De training Microbiologie in de farmacie is een interactieve en motiverende training op mbo /hbo-niveau. We starten met de basisprincipes van microbiologie. Daarna richten we ons op het voorkomen van contaminatie, denk aan persoonlijke hygiëne en het juiste gebruik van materialen. We sluiten af met de technieken om micro-organismen aan te tonen. Tijdens de training wisselen we continu tussen theorie en praktijk.
Deelnemers kunnen tot twee weken voor aanvang van de training een eigen vraag over dit onderwerpen indienen. Deze vraag behandelen we tijdens de training.
Programma
Micro-organismen
- Soorten micro-organismen
- Risico’s bij besmetting
- Groei van micro-organismen
- Groeibevorderende factoren
- Groeiremmende factoren
Voorkomen van contaminatie
- Onschadelijk maken van ongewenste organismen
- Persoonlijke hygiëne
- Handen wassen
- Handen desinfecteren
- Gebruik handschoenen
- Omgang en insluizen materialen
Aantonen van micro-organismen
- Bepaling huisflora
- Bioburden
- Microbiologische monitoring
- Bouillonsimulatie
Praktische informatie
- Aantal deelnemers: minimum 5, maximum 14
- Starttijd: 09:30 & eindtijd: 13:00 uur
- Uitgebreide lunch is inclusief