Trainingsprogramma

Microbiologie in de farmacie

Microbiologie in de farmacie

icon graduation hat
Type training
Klassikaal
icon stopwatch
Duur
1/2 dag
icon price
Tarief
€ 465,-

Data & inschrijven

15 mei 2025
Microbiologie in de farmacie
Microbiologische besmettingen vormen een risico binnen de farmaceutische productie. Het waarborgen van microbiologische kwaliteit is essentieel voor de veiligheid, werkzaamheid en consistentie van geneesmiddelen. Tijdens onze training leer je hoe je microbiologische contaminatie effectief kunt beheersen, voorkomen en monitoren. Ook ontdek je waarom een gedegen kennis van microbiologie onmisbaar is in elke stap van het productieproces.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor medewerkers in een productie-omgeving die:

  • meer willen weten over microbiologie;
  • een stijgende lijn in hun monitoringsresultaten waarnemen.

De training is met name geschikt voor apothekers, QA-medewerkers, coördinatoren, teamleiders en senior assistenten.

Basiskennis van GMP of minimaal 2 jaar werkervaring is vereist voor deze training.

Opzet

De training Microbiologie in de farmacie is een interactieve en motiverende training op mbo /hbo-niveau. We starten met de basisprincipes van microbiologie. Daarna richten we ons op het voorkomen van contaminatie, denk aan persoonlijke hygiëne en het juiste gebruik van materialen. We sluiten af met de technieken om micro-organismen aan te tonen. Tijdens de training wisselen we continu tussen theorie en praktijk.

Deelnemers kunnen tot twee weken voor aanvang van de training een eigen vraag over dit onderwerpen indienen. Deze vraag behandelen we tijdens de training.

Programma

Micro-organismen

  • Soorten micro-organismen
  • Risico’s bij besmetting
  • Groei van micro-organismen
  • Groeibevorderende factoren
  • Groeiremmende factoren

Voorkomen van contaminatie

  • Onschadelijk maken van ongewenste organismen
  • Persoonlijke hygiëne
    • Handen wassen
    • Handen desinfecteren
    • Gebruik handschoenen
  • Omgang en insluizen materialen

Aantonen van micro-organismen

  • Bepaling huisflora
  • Bioburden
  • Microbiologische monitoring
  • Bouillonsimulatie

Praktische informatie

  • Aantal deelnemers: minimum 5, maximum 14
  • Starttijd: 09:30 & eindtijd: 13:00 uur
  • Uitgebreide lunch is inclusief