Doelgroep
- Medewerkers van farmaceutische bedrijven waarvan werkzaamheden met GMP te maken hebben. Denk aan operators en QA/QC functionarissen.
- Deze training is ook geschikt voor medewerkers die indirect met GMP te maken hebben. Denk aan medewerkers van inkoop, verkoop, productieplanning, personele zaken, technische dienst, IT, documentbeheer en administratie.
Opzet
De training procesvalidatie in de praktijk is een interactieve training op hbo-niveau. Als uitgangspunt wordt de theoretische achtergrond kort behandeld met als referentie de EU GMP, FDA guidance voor procesvalidatie en de ICH guidelines Q8 t/m Q12. Nadat de theoretische achtergrond is behandeld, wordt er middels een workshop aandacht besteed aan (jouw) praktijkvoorbeelden. Zo leert men met elkaar en van elkaar onder begeleiding van onze GxP consultants.
Tijdens deze training wordt de nadruk gelegd op het inrichten van een procesvalidatie van productieprocessen, zoals tabletteren, half-vaste toedieningsvormen (crèmes, zalven, zetpillen) en aseptische bereidingen.
Programma
Regelgeving en richtlijnen
- Verwachtingen vanuit EU & FDA regelgeving
- ICH Q8, Q9, Q10, Q11 en Q12
- Welke regelgeving en richtlijnen zijn relevant en hoe interpreteer je dat?
Validatiedocumentatie
- Het Validatieplan
- Protocol en rapportage
- Product dossier
Productieprocesvalidatie
- Hoe definieer je Critical Quality Attributes & Critical Process Parameters?
- Hoe definieer je een controle strategie van het proces?
- Hoe werk je naar een effectief monitoringsprogramma van een proces?
- Hoe ga je om met change management?
Wijzigingen & Non-conformiteiten
- Impact van wijzigingen op de gevalideerde status
- Impact van non-conformiteiten op de gevalideerde status
Batch vrijgifte
- Voorwaarden batch vrijgifte bij verschillende fasen in procesvalidatie
Workshop
- Productieprocessen: casestudies op basis van voorbeelden of eigen inbreng
Bekijk onze Basistraining - Kwalificatie & Validatie voor meer kennis over de verschillende kwalificatie/validatie processen.
Praktische informatie
- Aantal deelnemers: minimum 5, maximum 14
- Starttijd: 09:30 & eindtijd: 17:00 uur
- Uitgebreide lunch is inclusief